Φανταζόμασταν εφιάλτες και ζήσαμε ένα όνειρο!

2021-07-07

Στο Μεξικό θα σας ληστέψουν, θα σας απαγάγουν, θα σας σκοτώσουν, είναι πολύ επικίνδυνα!!!

Αυτά ακούγαμε από διάφορους γνωστούς και φίλους που παρότι δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ μπορούν να έχουν γνώμη για να κρίνουν ένα λαό. 
Αρχικά να σας πω ότι το ταξίδι μας έγινε Ιούνιο του 2021 και δεν ήταν απαραίτητο να κάνουμε τεστ κορονοϊού παρόλο που η πτήση μας ήταν μέσω Μαδρίτης επειδή η στάση μας στην Ισπανία ήταν λιγότερο από μια ημέρα. Η πτήση της Iberia κόστισε 595€ από Αθήνα προς την πόλη του Μεξικό μετ'επιστροφής, πολύ ακριβά αλλά λόγω της κατάστασης κάναμε την κράτηση μόλις 3 εβδομάδες πριν το ταξίδι μας .

Έπρεπε να συμπληρώσουμε το ισπανικό passenger locator form όπου είναι σημαντικό να δηλώσετε ότι έχετε transit στην Ισπανία για να πάρετε το QR code χωρίς να είναι απαραίτητο το τεστ κορονοϊού. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμπληρώσετε και για το Μεξικό αλλά εκτός από διαδικτυακά μπορείτε να το κάνετε και μέσα στο αεροπλάνο με το χαρτί που θα σας δώσουν οι αεροσυνοδοί οπότε φροντίστε να έχετε στυλό μαζί σας. Πλέον μαθαίνω ότι πρέπει να συμπληρώσετε και άλλη μια φόρμα διαδικτυακά 12 ώρες πριν την άφιξη σας

 https://www.vuelaseguro.com/home 

απαντώντας σε ερωτήσεις και βάζοντας στοιχεία της πτήσης σας και στο τέλος σας δίνουν ένα Qr Code. 

Απόκομμα αυτού του δελτίου υγείας FMM όπως ονομάζεται θα το έχετε μαζί σας καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού σας και "προσοχή" μην το χάσετε γιατί θα πληρώσετε πρόστιμο 42 δολάρια για να βγάλετε καινούργιο. "Συμβουλή" να έχετε μαζί σας ένα συνδετήρα ώστε να το βάλετε στο εσωτερικό του διαβατηρίου σας και να μην κινδυνεύετε ότι θα το χάσετε.

Σε αυτό το ταξίδι εκτός από το μόνιμο φίλο και συνταξιδιώτη Μπάμπη ήταν και ο Γιώργος με την Μικαέλα.


ΠΡΟΣΟΧΉ  :

Δεν πρέπει να πληρώσετε κανένα φόρο για την είσοδο ή έξοδο σας από την χώρα. Διαβάζοντας πληροφορίες για το ταξίδι μου έπεσα πάνω σε ταξιδιώτες που ανέφεραν ένα φόρο ονόματι Departure tax ή Tourist tax που άλλος έλεγε ότι έδωσε 25 δολάρια και άλλος 50$!!!

Αυτές οι αντιφάσεις στις πληροφορίες με έκαναν να ψάξω πολύ το θέμα και με χαρά σας γράφω ότι αυτός ο φόρος περιλαμβάνεται στο αεροπορικό εισιτήριο σας αλλά κάποιοι αστυνομικοί θέλοντας να εξαπατήσουν τους τουρίστες που δεν γνωρίζουν βέβαια ούτε καν την ύπαρξη αυτού του φόρου τους παίρνουν τα χρήματα τα οποία μάλιστα θέλουν μετρητά γιατί με κάρτα πως θα δικαιολογήσουν την απάτη τους. 

Πραγματική λύση δεν μου έδωσε ούτε η αεροπορική εταιρεία ούτε η πρεσβεία πάρα μόνο με διαβεβαίωσαν ότι όλο αυτό είναι απάτη των αστυνομικών! Η λύση που σας δίνω αλλά δυστυχώς χωρίς να γνωρίζω αν είναι 100% αποτελεσματική είναι να εκτυπώσετε την απόδειξη που θα ζητήσετε να σας στείλει η αεροπορική εταιρεία και εκεί που λέει taxis στην απόδειξη θα κάνετε εσείς τον διαχωρισμό στα ποσά. Όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία. Αν ο αστυνομικός επιμένει που δεν νομίζω γιατί το έχουν κάνει αρκετοί ταξιδιώτες παραμείνετε ευγενικοί, πείτε ότι θέλετε να πληρώσετε με κάρτα, και ακόμη επιμένουν απλά ζητήστε απόδειξη για αυτό που πληρώνετε, την οποία λογικά δεν θα έχουν να σας δώσουν.

Τα ποσά που βλέπετε στην φωτογραφία είναι για δύο άτομα οπότε βάλτε τα ποσά στη μισή τους αξία και βέβαια φροντίστε στο σύνολο τους να κάνουν το άθροισμα της συνολικής αξίας της απόδειξης σας.

Σημειώστε ότι αν διασχίσετε τα σύνορα της χώρας χερσαία τότε πρέπει να πληρώσετε το φόρο.

Επίσης αυτή την στιγμή υπάρχει από αρχές Απριλίου ένας φόρος 11 δολάρια για όσους φεύγουν ή έρχονται στην χώρα από το αεροδρόμιο στο Κανκουν κάτι που έκαναν για να έχουν επιπρόσθετα έσοδα.

Φτάσαμε στις 04:30 στο αεροδρόμιο της πόλης του Μεξικό και η διαδικασία για τον έλεγχο διαβατηρίων κράτησε περίπου 2 ώρες. Συνάλλαγμα θα κάνετε στο αεροδρόμιο όπου θα βρείτε καλή ισοτιμία αλλά "προσοχή" όχι στο πρώτο ανταλλακτήριο που θα συναντήσετε, γιατί έπειτα θα βρείτε πολλά και με καλύτερη ισοτιμία. Εμείς αρχικά αλλάξαμε 20€ στο πρώτο με ισοτιμία 1€=23 pesos και έπειτα βρήκαμε λίγο παρακάτω όπου αλλάξαμε πολλά χρήματα 1€=24,5 pesos.
Από το αεροδρόμιο πήγαμε στο κέντρο της πόλης με το μετρό φτάνοντας συγκεκριμένα στη στάση Terminal Aerea που βρίσκεται εκτός του αεροδρομίου και πρέπει να περπατήσετε περίπου 1,5 χλμ. Το κόστος εισιτηρίου στο μετρό είναι μόλις 5 pesos και είναι με διαφορά ο πιο φθηνός τρόπος μετακίνησης στη πόλη αλλά εννοείται τηρείται τους κανόνες που λέμε για κάθε προορισμό, πορτοφόλι, κινητό, διαβατήριο στις μπροστά τσέπες του παντελονιού σας. Μπορείτε να πάρετε και ταξί από το αεροδρόμιο με κόστος 180 pesos μέχρι το κέντρο στην πλατεία Zocalo.
Φτάσαμε στο Hostal Casa MX centro όπου θα μέναμε για δύο βράδια με κόστος 5€ την νύχτα σε κοιτώνες με πρωινό το οποίο επιλέξαμε γιατί ήταν σε καταπληκτική τοποθεσία πολύ κοντά στην πλατεία Zocalo.

Το κακό σε αυτό το χοστέλ είναι ότι το προσωπικό δεν έχει καλή οργάνωση και αρχικά δεν έβρισκαν κρεβάτι για το Γιώργο και την επόμενη μέρα κάποιος άλλος είχε κοιμηθεί στο κρεβάτι της Μικαέλας και παρόλο το λάθος τους η υπάλληλος στη υποδοχή ήταν αγενής και αδιάφορη.

Είχαμε φτάσει στη πλατεία στις 07:00 και αφού βγάλαμε τις φωτογραφίες μας περιμέναμε να γίνει η έπαρση της σημαίας σε μια πολύ φαντασμαγορική τελετή από το στρατό. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας είναι η πλατεία του Συντάγματος όπως είναι το επίσημο όνομα της και είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Εκτός από τον επιβλητικό καθεδρικό ναό θα δείτε το εθνικό παλάτι και άλλα όμορφα κτήρια τριγύρω. Εδώ θα δείτε να γίνονται καθημερινά πολιτικές διαμαρτυρίες εως και συναυλίες όπως εκείνη της Σακίρα το 2005 που προσέλκυσε 210.000 θεατές!!!
Ξεκινήσαμε το γευστικό μας ταξίδι με τα διάσημα churros με σοκολάτα ρόφημα στη περίφημη churreria El Moro.
Το κόστος είναι 32 pesos τα churros + 10 το dip σοκολάτας και 67 pesos το ρόφημα. Αρκετά υψηλή τιμή για τα δεδομένα της χώρας αλλά εξαιρετική ποιότητα. Φροντίστε να έρθετε πρωί γιατί υπάρχουν στιγμές που ο κόσμος κάνει ουρές και παρόλο που είναι πολύ φημισμένο κατάστημα εντύπωση μου έκανε ότι η σερβιτόρα όχι μόνο δεν ήξερε αγγλικά αλλά ούτε την λέξη toilet !! Οπότε φροντίστε να έχετε μάθει κάποιες βασικές λέξεις και φράσεις στα Ισπανικά ή ακόμα καλύτερα να έχετε αγοράσει το μεταφραστή της Clevermarket που θα σας δώσει την δυνατότητα σε τέτοιες περιπτώσεις να συνεννοηθείτε, εφόσον έχετε συνδεθεί στο διαδίκτυο.
Συνεχίσαμε με καφέ στο πανέμορφο Casa de los Azulejos ή House of tiles που είναι πανέμορφα διακοσμημένο τόσο εξωτερικά με πλακάκια Azulejos όσο και εσωτερικά.
Με μόλις 30 pesos μπορείτε να πιείτε το καφέ σας συνοδεία μουσικής και αν θέλετε μπορείτε να φάτε πρωινό με κόστος που κυμαίνεται από 150 έως 300 pesos. 
Εκεί δίπλα θα βρείτε το Παλάτι των καλών τεχνών που φιλοξενεί εκδηλώσεις και στο πρώτο όροφο υπάρχει μουσείο που περιλαμβάνει εκθέσεις από Μεξικανούς καλλιτέχνες και σημαντικά έργα τους, οπως ο σπουδαίος Diego Rivera.
Διασχίσαμε το πάρκο Alameda που βρίσκεται δίπλα στο παλάτι των καλών τεχνών και καταλήξαμε στην αγορά de Artesanias La Ciudadela για να κάνουμε μια πρώτη έρευνα αγοράς για αναμνηστικά.

Αν θέλετε ένα σομπρέρο όπως της φωτογραφίας θα πρέπει να πληρώσετε μόλις 200 pesos δηλαδή περίπου 8€. Το θέμα είναι πως να μεταφέρει κανείς ένα τέτοιο τεράστιο σομπρέρο. Φανταστείτε να μπαίνετε στο αεροπλάνο φορώντας ένα τέτοιο 😂😂😂.

Βέβαια υπάρχουν τόσα αναμνηστικά για να πάρετε και σε πολύ καλές τιμές οπότε σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας αρέσει.

Στο Instagram έχουμε δημιουργήσει ένα λογαριασμό το Travelsif_official όπου ανεβάζουμε φωτογραφίες από αναμνηστικά και γενικά πληροφορίες για τιμές που βρίσκουμε στα ταξίδια μας .

Βέβαια μπορείτε να ακολουθήσετε και το λογαριασμό μας Travelsif όπου ανεβάζουμε φωτογραφίες από τα ταξίδια μας και διαγωνισμούς με υπέροχα δώρα σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Δίπλα στην αγορά De Artesanias La Ciudadela υπάρχει και η αγορά San Juan όπου επιβάλλεται να επισκεφθείτε.

Εδώ θα βρείτε ιδιαίτερους μεζέδες 🦂για να φάτε 😂 τους οποίους θα συνοδεύεται ασφαλώς με καλή Mezcal. Προς μεγάλη έκπληξη όλων των ταξιδιωτών στο Μεξικό οι ντόπιοι δεν πίνουν τεκίλα τόσο όσο Meszal. Οι βασικές διαφορές των δύο αυτών ποτών είναι η εξής:
1) Η τεκίλα έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και παράγεται σε 5 περιοχές, της πολιτείας Jalisco με κέντρο την πόλη Tequila, Michoacan, Guanajuato, Nayarit, and Tamaulipas ενώ το mezcal σε 8 περιοχές Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas, Michoacan.

 
2)Η τεκίλα βάσει νόμου αποστάζεται αποκλειστικά από μπλε αγαύη ενώ για το mezcal μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε από τα 30 είδη αγαύης. 

3) O τρόπος ψησίματος των pinas δηλαδή του σώματος της αγαύης είναι διαφορετικός καθώς στο mezcal χρησιμοποιείται ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος με υπόγεια φωτιά σε χωμάτινους φούρνους που δίνουν έναν καπνιστό χαρακτήρα, ενώ στην τεκίλα τα pinas ψήνονται σε κλιβάνους.

Τώρα αν αναρωτιέται κανείς τι γεύση έχουν αυτά τα έντομα μπορεί να δεί το βίντεο από την γευστική δοκιμή μας με το τάκος με ακρίδες εδώ 👇.
Μην τρομάζετε αφού η αγορά έχει και άλλα φαγητά για να δοκιμάσετε και θα πάρετε μια ιδέα και από τοπικά προϊόντα που πωλούνται. 
Φύγαμε από την αγορά και με το μετρό που αποτέλεσε το βασικό τρόπο μετακίνησης μας στη πόλη πήγαμε στο σημείο συνάντησης για να ξεκινήσουμε το food tour μας με ποδήλατα εξερευνώντας τις περιοχές La Condesa και Zona Rosa.

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι στο μετρό υπήρχαν πάνοπλοι στρατιώτες και αστυνομικοί, τουλάχιστον 3 με 4 σε κάθε στάση και ότι στα μπροστά βαγόνια μπορούν να επιβιβαστούν μόνο γυναίκες και μικρά παιδιά κάτι που δίνει περισσότερη ασφάλεια στις κοπέλες που θέλουν να ταξιδέψουν.

Είχα μια ανησυχία για το καιρό που θα συναντούσαμε στη χώρα αφού απο τον Ιούνιο μπαίνει η περίοδος των βροχών στο Μεξικό αλλά πραγματικά σταθήκαμε τρομερά τυχεροί γιατί μόνο μικρές μπόρες υπήρχαν πιο πολύ το απόγευμα και οι θερμοκρασίες ήταν ανοιξιάτικες στη πόλη του Μεξικό.
Το συγκεκριμένο τουρ έγινε με την εταιρεία 👉  Bycit tours  και έχει κόστος 50 δολάρια και διάρκεια 3 ώρες.

Εκτός από τις ωραίες γεύσεις που είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε στα 3 σημεία που θα σταματήσαμε + ένα σημείο για γλυκό + δοκιμή Mescal, είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον ξεναγό μας για να μάθουμε πληροφορίες για την ζωή στη πόλη του Μεξικό και βέβαια ποια μέρη να αποφύγουμε.

Αρχικά να σας πω ότι κάθε φορά που έκανα ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια σε ντόπιους ένιωθαν κάπως άβολα αφού η αλήθεια είναι ότι είναι προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους αυτή τη ρετσινιά της επικινδυνότητας και ειλικρινά σε όλο το ταξίδι μας δεν συνέβη το παραμικρό ενώ σε ταξίδια μου σε Λονδίνο, Παρίσι, Λισσαβόνα, Βαρκελώνη έχω δει να κλέβουν ταξιδιώτες μπροστά στα μάτια μου! Ειδικά για το Μετρό της Βαρκελώνης και το τραμ 28 της Λισαβόνας έχω καταγράψει πάρα πολλά περιστατικά αλλά κανείς δεν λέει, μην ταξιδέψετε εκεί γιατί είναι επικίνδυνα.
🙏 Προσοχή  _  Περιοχές να αποφύγετε 🇲🇽


Στη πόλη του Μεξικό λοιπόν μας είπαν να αποφύγουμε την περιοχή της πλατείας Garibaldi αφού στην γύρω περιοχή συχνάζουν μέλη των συμμοριών και έμποροι ναρκωτικών, μετά την αγορά La Merced στην οποία είχαν ληστέψει κάποιον αφού τον απομόνωσαν, ένας τον έπιασε από το λαιμό και άλλοι δύο του άδειασαν τις τσέπες.
Για μια τέτοια περίπτωση λύση θα έδινε ένα κρυφό πορτοφόλι ζώνη που φοράτε μέσα από τα ρούχα όπου θα φυλάτε διαβατήριο, κάρτες,και μετρητά και να έχετε στην τσέπη σας ένα πορτοφόλι με ένα μικρό ποσό.😉 

Στη περιπλάνηση μας εντυπωσιάστηκα με τα δέντρα που υπήρχαν παντού στις συγκεκριμένες περιοχές και ήταν τόσο εύκολο να κινηθούμε με ποδήλατο αφού δεν υπήρχαν ανηφόρες.

Από τα καλύτερα σημεία της γευστικής δοκιμής μας ήταν ότι είχαμε την ευκαιρία να πιούμε 5 διαφορετικά είδη mezcal σε μικρά σφηνάκια. Εκεί ξεχώρισα ένα μπουκάλι το οποίο θεωρείται λικέρ βέβαια αφού είναι mezcal με βότανα. Είναι αυτό που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία .

Oro De Coyame _ Sotol 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε κομμάτια από την 3 ωρη περιπλάνηση μας και τις γεύσεις που δοκιμάσαμε. 
© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travπelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα. 
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!